Undvik de vanliga misstagen vid flytten

En flytt innebär ett projekt fyllt av förväntan och spänning. Flytten kan ske till en ny stad, det kan handla om att man flyttar ihop med den man älskar eller också om att man äntligen skrivit under kontraktet för den första, egna lägenheten. Oavsett vilket så är den positiva känslan närvarande och överväldigande, men den kan snabbt komma att byta ut till en mer negativ sådan.

Vi har genom åren hjälpt folk med flyttar av alla de slag och vi kan se tillbaka på allt från företagsflyttar, flyttar från villor till lägenheter - och vice versa - samt exempelvis flyttar där vi tvingats rycka ut akut. Det senare är intressant. För oss som flyttfirma i Vasastan så blir planering vid en flytt det avgörande kring hur vi lyckas eller inte.

De vanligaste misstagen vid en flytt

Ser man till våra akuta flyttar så handlar det ofta om att privatpersoner stött på patrull, gjort en massa misstag och helt enkelt gett upp. De klarar inte flytten och ringer oss. Detta har också gjort att vi lokaliserat de vanligaste misstagen som sker i samband med en flytt och dessa tänkte vi presentera här nedan. Vi tänkte även passa på att presentera lösningen direkt efteråt.

 • Miss vid planeringen. I många fall så missar privatpersoner att planera flytten. Man missar att hyra en flyttbil i tid och tvingas jaga en sådan runt halva stan. Man har köpt för lite kartonger och tvingas packa de man har fulla - och använda exempelvis Ikea- kassar som komplement. Utöver det så kan man även se att vissa också tänker sig att packningen kan ske samma dag som flytten - vilket är en ren omöjlighet.

  Lösningen: Skapa en checklista och se till att du rent mentalt påbörjar din flytt tidigare. Flyttdagen är själva klimax för flytten - allt ska vara klart till dess.

 • För mycket saker. Vi brukar säga att en flytt är en ypperlig möjlighet att rensa ut förråd och garderober. Du får aldrig en bättre chans till detta. Ett vanligt misstag är att privatpersoner har svårt att skilja sig från saker som egentligen saknar värde - både ekonomiskt och känslomässigt. Ett annat misstag är att man räknar fel kring hur många kartonger som de facto kommer att behövas. Räkna med ungefär en kartong/kvadrat och du är rätt på bollen.

  Lösningen: Rensa ur alla dina saker och gör tre högar - spara, kanske och slänga. Se till att du är osentimental. Ett tips är att göra en liten loppis och sälja sakerna du inte vill ha kvar. Gällande kartonger så kan du med fördel hyra sådana av oss som flyttfirma i Vasastan.

 • Undermålig packning. Vanligt är att saker och ting går sönder i en flytt - och lika vanligt är att det är packningen som är orsaken. Folk tenderar att stressa för mycket vid packningen. Man slänger ner saker i en kartong och hoppas på det bästa. Samma sak gällande möbler: man bär in dessa i bilen och sedan ser man att de tagit skada. Det är dina saker och du - om någon - bör värdesätta dessa högre.

  Lösningen: Packa allting i god tid. Se till att inte fylla kartongerna till bredden och blanda gärna tungt med lätt - exempelvis böcker i botten och textilier i toppen. Värdefulla saker ska skyddas med exempelvis bubbelplast och transporteras separat. Ta dig tid att packa ordentligt och se till att underlätta för dig själv genom att märka alla kartonger. Det underlättar inflytten.

 • Skador. Det finns tyvärr hur många exempel som helst på när privatpersoner gör sig illa i samband med flyttar. Olyckor sker och det kan handla om allt från att någon ramlar, vrickar foten eller tappar ett föremål över fötterna. Det kan även handla om mer allvarliga olyckor.

  Lösningen: Bär med dina större muskler. Se till att använda benen och inte ryggen. Ha hjälpmedel som bärremmar om det är tunga föremål som ni ska bära tillsammans. Skor med hätta är bra och likaså ett par handskar. Tänk alltid på din egen säkerhet och gå hellre två gånger än att lyfta riktigt tungt.
Trygg och smidig flytt i Vasastan - anlita oss!
13 Jun 2023