Packa rätt och få en enklare flytt

Som flyttfirma i Vasastan har vi sett det mesta inom flyttar. Ett minne som dyker upp är när vi med kort varsel - redan samma dag! - fick rycka ut och hjälpa en kund med flytten.

Kunden i fråga hade förberett med bärhjälp och fått några vänner att ställa upp för att bära - men han hade emellertid inte packat sina saker, vilket ledde till att vännerna vände i dörren och swishade honom pengar för att anlita en flyttfirma. 

Gjorde de rätt? Ja, det skulle vi faktiskt säga. Den här gången hade kunden tur att vi kunde hjälpa till och som flyttfirma i Vasastan ta oss an både packning, bärande och transport - men nästa gång kan det se helt annorlunda ut. Vi anser att man vid en privat flytt ska se till att de vänner som ställer upp ska behöva göra så lite som möjligt. Packningen ska man definitivt sköta på egen hand och det kan man inte förvänta sig att andra ska sköta. Det heter bärhjälp, eller hur? 

Frågan är hur man packar? Att packa inför en flytt är en svår konst, men vi tänkte göra vårt bästa för att underlätta den för dig i framtiden. Vi radar upp några viktiga punkter här nedan som du kan luta dig mot när det är dags för din nästa flytt: 

  • Rätt kartonger. Det finns olika typer av kartonger och det finns olika storlekar på dessa. Vi skulle råda dig att gå upp några kronor i pris och köpa rejäla kartonger. Det finns ingen anledning att välja de billigaste då risken är att dessa går sönder nästan direkt. Köper du kvalitet så blir din flytt enklare. Dessutom kan du med lätthet sälja kartongerna vidare på exempelvis Blocket när du är klar med din flytt. Givet detta så kan du själv också kolla på den plattformen om det finns några flyttkartonger till salu för din flytt. Man kan även kontakta flyttfirmor och se om dessa hyr ut kartonger. 
  • Räkna med många kartonger. Hur många kartonger behövs egentligen? De flesta räknar väldigt fel i den här frågan. Man köper ett tiopack kartonger och tror att bohaget ska rymmas i dessa. Det leder dels till att varje kartong packas tungt och till bristningsgränsen och dels att en massa IKEA-kassar och en massa mindre kartonger måste användas. Inget av dessa alternativ är bra. Ett tips är att räkna med en kartong per kvadratmeter. Det låter mycket, men det stämmer förvånansvärt bra överens med verkligheten. Bor du på 50 kvadrat så innebär detta alltså att du ska ha 50 flyttkartonger redo. 
  • Packa rätt. Se alltid till att packa kartongerna så att du klarar av att bära dem. Packa hellre lätt än tungt och gå hellre flera gånger än att försöka lyfta flera kartonger. En flytt är ingen scen för att visa upp din styrka. Blanda gärna tunga saker med lättare sådana på toppen. Textilier på toppen är alltid bra - både för vikten och som skydd. 
  • Emballage. Glas, porslin och annat känsligt bör alltid ges extra omsorg. Köp bubbelplast och ta dig tid för att vira in allt detta i sådant. 
  • Märk upp! Var ska jag ställa den här kartongen? Den frågan kommer du att höra många gånger, men du kan faktiskt helt slippa den om du märker kartongerna på ett tydligt sätt. Att skriva exempelvis KÖK på en kartong kommer att underlätta flytten rejält. Skriv på varje sida och använd stora bokstäver. 
  • Packa i tid. Packningen ska påbörjas under veckan som föregår flytten. Inte kvällen innan och definitivt inte samma dag. Gå igenom rum för rum och packa ett sådant i taget. 
  • Rensa ur. Du får aldrig en bättre chans att göra dig av med saker du inte använder. Var osentimental och rensa ur både förråd och garderob. Det går att tjäna pengar på detta också. Märk upp, sätt ett pris och lägg ut på Facebook eller på Blocket. Du kan givetvis även skänka bort till exempelvis Myrorna. Handlar det om möbler som du kanske vill använda i framtiden, men som du inte riktigt har plats för? Prova magasinering som en tjänst! 
Trygg och smidig flytt i Vasastan - anlita oss!
16 Jul 2023