Oseriösa aktörer är ett problem i flyttbranschen

Hur viktigt är det egentligen att göra ett välgrundat val av flyttfirma i samband med att man ska flytta? Vi skulle säga att det blivit betydligt viktigare att undersöka flyttföretag idag än tidigare och i synnerhet gäller detta för Stockholm. På senare år - och särskilt i Stockholm - har flera nya aktörer kommit in på marknaden.

Många av dessa är skickliga, men vissa är direkt oseriösa. De senare är något som skapar problem för oss övriga aktörer. Som flyttfirma i Vasastan drabbas vi indirekt av att en oseriös flyttfirma levererar ett undermåligt jobb. Vi ser positivt på konkurrens då den håller oss på tå och vi har inga problem med att tampas om kunderna med seriösa flyttföretag. De sämre företagen dock, där finns det problem.

Missnöjd med din flyttfirma?

Att antalet tvister mellan beställare och utförare har ökat under senare år är något som man bör ha i beaktning innan man väljer att teckna ett avtal med en flyttfirma. Konflikter och tvister är heller inte helt enkla att lösa. I en perfekt värld så tar flyttföretaget ansvar för eventuella skador som sker i samband med en flytt, men det är långt ifrån den verklighet vi lever i. Hur ska man då ta det vidare? Vi ger några tips:

  • Kontakta flyttfirman. Se till att du ligger på och verkligen försöker få till stånd en lösning där flyttföretaget tar sitt ansvar. Många ger upp. Man vill liksom gå vidare och accepterar stilla det faktum att exempelvis en möbel gått sönder eller att någonting gått sönder. Det kan också sättas i system: flyttfirman är väl medveten om att de har tiden på sin sida. Genom att förhala så hoppas man att folk tröttnar - och påfallande ofta har man också rätt i detta. Stå på dig!
  • Kontakta ARN: Se till att du dokumenterar alla skador och att du gör reklamation till flyttfirman. Skulle denna välja att inte återkoppla eller vägra att ersätta dig inom fyra veckor så är nästa steg att ta saken vidare till ARN - Allmänna Reklamationsnämnden. Det är en myndighet som opartiskt löser tvister mellan beställare och utförare. Vid anmälan är det viktigt att du skickar med bevis - kvitton, avtal, bilder på skadorna etc - och att du både beskriver tvisten samt de krav du ställer. ARN kontaktar sedan företaget som får ge sin version och därefter så fälls också ett avgörande. Nackdelen med detta är att företaget inte har någon skyldighet att följa detta. Det handlar om en rekommendation. Även om ungefär 70 % av alla som hamnar i den situationen följer rekommendationen så finns det fortfarande 3 av 10 företag som inte gör det. Dessa hamnar på en svart lista hos ARN och där finns alltså ett tips när du ska välja flyttfirma: kolla alltid med ARN innan.
  • Domstol. Om företaget vägrar att följa rekommendationen från ARN så kan du ta det vidare till domstol och dra flyttfirman inför rätta. Var emellertid beredd på att det tar tid och kan kosta en massa pengar.


Så hittar du rätt flyttfirma

Det bästa sättet att undvika den situation som vi ovan beskrev är att välja rätt flyttfirma. Vi är givetvis tillgängliga, men det finns även många andra aktörer på marknaden som tar sina jobb lika seriöst som vi gör. Vi tänkte här peka på några viktiga saker att titta närmare på - utöver att kontakta ARN - och genom detta hjälpa dig att göra ett bättre val.

  • Bohag 2010. Följer flyttfirman Bohag 2010 så är det ett riktigt kvalitetstecken. Detta avtal har tagits fram mellan Sveriges Möbeltransportörers Förbund, Sveriges Åkeriföretag och Konsumentverket. Reglerna tydliggör vad de anslutna företagen har att förhålla sig till och det fungerar som en stor trygghet för dig som kund.
  • Yrkestrafiktillstånd. För att få arbeta som flyttfirma så måste man ha ett yrkestrafiktillstånd. Saknas ett sådant så bryter man också mot lagen om man erbjuder sina tjänster och kallar sig för flyttfirma. Enkel matematik: be alltid om att få se detta innan du skriver ett avtal.


Slutligen ett tips: se alltid till att fotografera dina saker innan flytten. Det ger dig också säkra bevis på om några skador skett under själva flytten - eller om de tillkommit efteråt eller innan. Med en mobilkamera går detta väldigt snabbt och du kan med fördel välja att fota av de mest värdefulla sakerna om du tycker att det handlar om ett lite för jobbigt projekt.

Trygg och smidig flytt i Vasastan - anlita oss!
24 Jun 2023